Бившият управител на ВиК Перник Иван Витанов бе задържан днес в 10

...
Бившият управител на ВиК Перник Иван Витанов бе задържан днес в 10
Коментари Харесай

Задържаха бившия управител на ВиК Перник

Бившият шеф на ВиК Перник Иван Витанов бе арестуван днес в 10 часа в следствения отден на Специализираната прокуратура по обвиняване за умишлена занемареност и подписване на неизгодна договорка за разходомера на водата.
Витанов е арестуван за 72 часа , а на следващия ден се чака Спецсъдът да дефинира мярката му за неотклонение, написа oFFNews.
Освен Витанов в следствения отдел е била призована и и.д. зам.-кмет на Перник по образованието по време на изборите Севделина Ковачева. Очаква се и на нея да й бъде повдигнато обвиняване.
Арестът идва след следствие на журналиста Валя Ахчиева " Чудовището в езерото изпи водата на Перник ", в което бяха показани обстоятелства, че никой не е мерил водата, която действително се източва от язовир " Студена, минавала през Водноелектрическа централа " Студена ", произвеждала е електрическа енергия и е тръгвала към промишлените предприятия, отново без да се мери.
Въпросът към водещия прокурор за водната рецесия в Перник Ангел Кънев е дали ще бъдат повдигнати обвинявания на длъжностни лица от районното министерство, в това число и на министър Петя Аврамова, откакто принципал на ВиК е персонално министърът на районното развиване.
Припомняме, че заради засиления публичен интерес прокуратурата извади свидетелски показания и графици за подаваната вода от лятото до началото на водната рецесия в Перник. От показанията на Илияна Тодорова, шеф на дирекция " Управление на водите " в екоминистерството, излиза наяве, че за целия интервал, в който е работила в Министерството на околната среда, Нено Димов в никакъв случай не е прибирал документи, засягащи отпущането на вода.
А в годишния график за 2019 категорично било записано, че е допустимо да се стигне до рецесия в края на декември, за което е предизвестил и самият Витанов преди време.
В писмо от месец септември екоминистърът Нено Димов написа, че няма проблеми с равнището на язовир " Студена ", макар че шефът на ВиК-Перник Иван Витанов е предупреждавал на всички равнища, че има проблем, се показва в свидетелските показания на Витанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР